Yoga en Kinderyoga

Het lichaam is de ingang bij hatha yoga. Door het uitvoeren van houdingen en bewegingen, word ik me bewuster van de mogelijk- en onmogelijkheden van mijn lichaam. Ik word me bewust van mijn “sterke” en “zwakke” gebieden. In dit alles speelt de ademhaling een grote rol.  Door bewust naar een gebied te ademen, de in- en uitademing te voelen en eventueel te versterken, kan er ontspanning komen en daardoor meer ruimte in het lichaam en de geest.
 
Yoga en dan met name de vorm hatha yoga, richt zich op het soms intensief aannemen van lichaamshoudingen en het uitvoeren van bewegingen, in combinatie met een goede ademhaling. Hierdoor krijgt het lichaam ruimte, energie, vitaliteit, soepelheid, maar vooral een goede basiskracht in spieren en gewrichten. De oefeningen werken dieper door op celniveau.
Yoga is niet op prestatie gericht en juist op voelen en luisteren naar je eigen lichaam en haar mogelijkheden. Zo kan iedereen yoga beoefenen.

De lessen zijn zo opgebouwd, dat per les soms het gehele lichaam opbouwend aandacht krijgt, vanaf de voeten t/m het hoofd. Echter het kan ook zijn, dat één of twee specifieke gebieden aandacht krijgen door middel van allerlei oefeningen. Na een uur hatha yoga, voel je in ieder geval een goede doorstroming in het gehele lichaam of specifiek in een gedeelte van het lichaam.
 
Na het fysieke gedeelte volgt altijd een ontspanning op het einde van de les. De ontspanning geeft tijd om het effect van de oefeningen na te voelen, zowel lichamelijk als geestelijk. Het kan een weldaad zijn, te mogen ontspannen. Inspanning en ontspanning zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en bij hatha yoga krijgen beide aspecten ruimschoots aandacht.

Yoga is voor alle leeftijden, voor man en vrouw en bij praktijk de Vlinder is het mogelijk yoga te volgen, als  je wat meer lichamelijke beperkingen hebt. Individueel yoga ontvangen behoort tot de mogelijkheden.


Zie verder lestijden en tarieven.