BEWUST ZWANGER
Yoga kan bijzonder waardevol zijn in de zwangerschap, ter voorbereiding op de bevalling, maar werkt zeker ook na de bevalling door. Het toepassen van een goede ademhaling en het leren de adem te beheersen, is belangrijk voor de bevalling. Zelf  leren aan te voelen, waar je actief moet zijn en waar je even geen aandacht aan hoeft te geven. Met andere woorden; het verschil voelen tussen spanning (en eventueel actief zijn door de adem toe te passen) en ontspanning (geen energie en aandacht geven, als het niet nodig is). Waar kan ik loslaten en waar moet ik actief zijn.

Bewust zwanger; Yoga voor zwangeren richt zich op het voorbereiden van de vrouw en de partner (partnerles) op de bevalling. De lessen bestaan uit lichaamshoudingen (yoga), ademhalings- en ontspanningsoefeningen en contact maken met je kindje o.a. door middel van massage. De ademhaling staat centraal, het beste hulpmiddel dat je kan bedenken.

Momenteel verzorg ik deze lessen individueel en in klein groepsverband. Ik stem met je af, wat je behoefte is. Minimaal 3 lessen van anderhalf uur is aan te raden om je goed voor te bereiden op de bevalling. Over het algemeen worden de lessen door de ziektekostenverzekeraar geheel of gedeeltelijk vergoedt. Wellicht prettig om vooraf te informeren. Kijk voor de lestijden in het lesrooster.

De aangereikte middelen helpen om de zwangerschap bewuster en meer ontspannen en met vertrouwen te laten verlopen. In de lessen is er voldoende ruimte om ervaringen uit te wisselen. Verder reik ik praktische informatie aan over o.a. zwangerschap, bevalling, borstvoeding, voeding, literatuur. De periode na de bevalling krijgt aandacht in de vorm van oefeningen om de spieren weer in hun basiskracht te brengen. De oefeningen en massagetechnieken zullen altijd toepasbaar zijn.

Na de geboorte van het kindje hoor ik vaak van beide ouders terug, dat de lessen een goede ondersteuning vormden. Ook verloskundigen, gynaecologen of kraamverpleegkundigen constateren, dat yoga en een bewust toegepaste ademhaling, duidelijk een positief effect hebben op het hele verloop van de bevalling.

En dat stemt heel tevreden!